Sigur ai avut măcar un lucru greu de învățat sau care necesita toată atenția ta, dar asupra căruia nu te-ai putut concentra. Cum ar fi dacă ai putea să rezolvi problema învățatului în doar câteva minute, cu ajutorul unor impulsuri electrice aplicate creierului? Departe de a fi ceva științifico-fantastic, stimularea craniană începe, încet-încet, să devină realitate.

Întreaga cercetare în domeniu a pornit de la o „promisiune” de nerefuzat pe care o oferea stimularea craniană: recuperarea funcțiilor motorii, îmbunătățirea unor performanțe cognitive, de exemplu învățarea unei limbi, dar și timpul de reacție crescut pentru cei care lucrează în domenii ce necesită o intervenție rapidă.

Proiectul de cercetare a stimulării electrice transcraniene (tDCS) nu este unul nou, așa cum ne-am putea aștepta, ci a început să fie conceput cu mai mulți ani în urmă de Agenţia Americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA).

DARPA a oferit Universității din New Mexico o bursă pentru a testa ipoteza. Aceasta a fost testată în cadrul unui experiment, în care participanții au fost împărțiți în 3 grupe. Folosind tehnici de imagistică fMRI, oamenii de știință au observat creierele celor din prima grupă în timp ce jucau un joc video, unul dintre cele pe care armata le folosește pentru a-și antrena soldații. Oamenii de știință au descoperit astfel care zone din creier sunt activate și care este viteza de reacție medie.

Participanții din a doua grupă au jucat același joc, dar în timp ce pe acele zone identificate anterior li s-au aplicat electrozi prin care trecea curent cu intensitatea de 2 mA (nepericulos). Cei din a treia grupă, grupa de control, au fost expuşi la curent cu intensitate mult mai mică. Rezultatele au demonstrat că cei care au primit curent cu intensitatea mai mare au avut performanțe chiar de două ori mai bune decât cei din grupa de control. Chiar și după o oră fără stimulare electrică, rezultatele erau mult mai bune, ceea ce înseamnă că tehnicile fuseseră învățate, nu doar aplicate pe moment. Experimentul a demonstrat astfel că o stimulare electrică transcraniană facilitează învățarea.

Experimente au fost realizate și de oameni de știință de la Universitatea Oxford, careau demonstrat că stimularea electrică determină o creștere a abilităților matematice pe termen lung. Dr. Roy Cohen Kadosh, unul dintre inițiatorii experimentului, a enunțat totodată necesitatea unei cercetări mai în profunzime, pentru a vedea dacă stimularea electrică are efecte adverse sau creează dependență. Mai ales că au existat și cercetări care au indicat o scădere a altor abilități cognitive, concomitentă cu îmbunătăţirea celor stimulate, precizează The Atlantic.

Fără să aștepte însă aceste cercetări suplimentare, există companii care deja comercializează aparate de stimulare electrică transcraniană pentru uz personal. Tocmai de aceea oamenii de știință se luptă să reglementeze această comercializare care ia avânt, mai ales că o utilizare greșită poate produce leziuni iremediabile creierului.

Reglementarea este așteptată cu nerăbdare și de armata americană, care a aflat printr-un alt experiment că timpul de pregătire pentru piloții care ghidează dronele de atac este două ori mai mic atunci când le este aplicat curent electric. Extrem de îngrijorați, oamenii de știință avertizează că tehnologia, deși promițătoare, este încă în fază de experiment.

Indiferent de rezultatele finale, încercările de îmbunătățire a capacităților cognitive au luat avânt. Toate acestea vorbesc despre o societate care evoluează, deși nu se știe dacă în direcția corectă. Cert e că dorința de rezultate imediate fără prea mult efort, dovedită deja riscantă și falimentară în mai multe domenii, începe să se materializeze și să capete soluții în domeniul performanţelor cognitive.

 

Sursa: semneletimpului.ro

Recomandam

Lucian si Adelina Susanu
Cantecul inimii
Messis
Colinde
Ioan Timofte
Ramai credincios
Speranta si prietenii
Ierusalime
Ionut Craciun
Te inalt, Domnul meu !
Corul Zorilor
Intr-o iesle din Betleem
Ioan Timofte
Slava Tie
Andreea si Andrei Mois
Premiul meu
Otto Pascal
O lume pot schimba
Ruben Diaconu
Nimeni nu-i ca Domnul

Radio Ekklesia :: Radio Crestin Online

Asculta Radio Ekklesia in aplicatia TuneIn. Este disponibila pe telefoane Android, iPhone, precum si pe televizoare smart Samsung.

Top Crestin Certificat Web radio online: dance, populara, manele...