Ghețarii din Antarctica se topesc mult mai repede decât s-a crezut până acum, este concluzia îngrijorătoare a cercetătorilor de la NASA și de la Universitatea din California. Efectele asupra populației nu vor întârzia să apară, avertizează aceștia.

Două studii au fost publicate în cursul acestei săptămâni în jurnalele Science şi Geophysical Research Letters. Acestea au fost realizate pe baza măsurătorilor sateliților pe parcursul a câteva decenii și a observațiilor aerospațiale, scopul fiind o privire mai clară asupra amplorii fenomenului de topire a ghețarilor.

Rezultatele au arătat că situația pentru șase ghețari din Antarctica de Vest este ireversibilă și că topirea lor va duce inevitabil la creșterea nivelului apei din oceane.

Deși în studii este precizat că în următorii 100 de ani topirea ghețarilor se va menține la un nivel moderat, se pare că după acest interval topirea va fi mai rapidă și nivelul apei oceanelor va crește în mod accelerat, putând să atingă 1,2 metri în plus față de nivelul actual. Acest lucru va duce la relocarea a milioane de oameni care locuiesc pe coastele SUA, Bangladesh sau orice alte zone joase din apropierea oceanelor.

Conform calculelor, rata de topire a ghețarilor a crescut cu 77% din 1973 și până acum. De exemplu, ghețarul Pine Island s-a retras 30 de km din 2005, iar ghețarii Kohler și Smith cu peste 33 de km.

Ceea ce provoacă această topire nu este aerul cald, cum ne-am aștepta, ci apa caldă, aflată la adâncimi mai mari, care sapă sub calota glaciară, slăbind legătura ghețarilor cu aceasta. Apele calde sunt o consecință a activităților umane.

Thomas P. Wagner, specialistul ce coordonează programele NASA asupra calotei glaciare polare şi care a contribuit la această cercetare, a declarat că „Acum, nimic nu mai poate opri topirea. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede poate curge gheaţa.”

Cel mai recent raport cu privire la schimbările climatice realizat de ONU cuprindea de asemenea statistici deloc optimiste, dar destul de elocvent formulate și pentru cei care consideră că schimbările climatice nu sunt reale. Nici acestea nu cuprindeau însă acest rezultat, pentru că alte teste nu se făcuseră în Antarctica, menționează CNN.

 

 

Sursa:semneletimpului.ro

 

Recomandam

Lucian si Adelina Susanu
Cantecul inimii
Messis
Colinde
Ioan Timofte
Ramai credincios
Speranta si prietenii
Ierusalime
Ionut Craciun
Te inalt, Domnul meu !
Corul Zorilor
Intr-o iesle din Betleem
Ioan Timofte
Slava Tie
Andreea si Andrei Mois
Premiul meu
Otto Pascal
O lume pot schimba
Ruben Diaconu
Nimeni nu-i ca Domnul

Radio Ekklesia :: Radio Crestin Online

Asculta Radio Ekklesia in aplicatia TuneIn. Este disponibila pe telefoane Android, iPhone, precum si pe televizoare smart Samsung.

Top Crestin Certificat Web radio online: dance, populara, manele...